Procurarea Găinilor sau a Puilor

Dacă v-aţi decis ce tip de rasă să creşteţi următorul pas este să procuraţi găinile sau pui din rasa respectivă. Cu siguranţă există ziare sau pagini de internet care conţin anunţuri ale unor persoane care doresc să vândă păsări. Totuşi dacă nu cunoaşteţi personal vânzătorul sau dacă nu v-a fost recomandat de către o persoană de încredere, nu este recomandat să folosiţi această cale. În cele ce urmează vor fi prezentate câteva din locurile speciliazate în care puteţi avea încredere atunci când vreţi să cumpăraţi găini sau pui.

Crescătoriile şi agenţii lor 

Crescătoriile de păsări sunt agenţii comerciale de mari dimensiuni care pot oferi clienţilor lor o mare varietate de puicuţe (păsări femele sub un an). În vederea contactării acestor crescătorii este recomandat să apelaţi la agenţii locali ai acestora, deoarece aceştia sunt cei mai potriviţi pentru servicii eficeinte. De cele mai multe ori păsările din crescătorii sunt hibrizi care pot aduce peste 300 de ouă pe an în primul sezon complet de ouat.

Ferme specializate

Fermele şi parcurile de animale pot fi o opţiune foarte bună pentru achiziţionarea de găini deoarece că au în spate ani de experienţă şi astfel oferă sfaturi specializate referitoare la îngrijire, la necesarul de hrană, la adăpostul potrivit, etc.

Pieţele de păsări şi licitaţiile

Multe pieţe oferă păsări atât în cadrul comerţului obişnuit cu animale cât şi în cazul comerţului cu păsări rare şi rase pure care se organizează de obicei de două ori pe an, o dată primăvara şi o dată toamna. Găinile care se găsesc în aceste târguri sunt evaluate de experţi înainte de expoziţie cu scopul de a menţine un nivel de calitate ridicat. În cazul în care căutaţi o găină outoare aceste târguri sunt cele mai potrivite.

Clocirea ouălor

Dacă sunteţi un crescător experimentat şi aveţi echipamentul necesar puteţi cumpără ouă de la crescători externi şi să le puneţi la clocit în gospodăria proprie. Această opţiune este de asemenea potrivită pentru crescătorii care îşi doresc un noi soi fără deranjul de a se deplasa să cumpere păsări adulte sau au nevoie de o refacere a lotului după o boală.

Trebuie să ţineţi cont de următoarele aspecte: ouăle reprezintă forma cea mai sigură, nu trebuie să le hrăniţi, nu trebuie să le adăpaţi sau să le adăpostiţi şi puteţi încărca sute în maşină dacă este nevoie. În societatea tehnologizată de astăzi nu trebuie să plecaţi de acasă pentru a achiziţiona ouăle. Puteţi folosi internetul.

Următoarele paragrafe sunt dedicate unor sfaturi utile şi practice de care veţi avea nevoie atunci când achiziţionaţi găini, pui sau ouă.

  1. Documentaţi-vă cât mai mult referitor la rasa pe care doriţi să o creşteţi. Asiguraţi-vă întotdeauna că imaginea pe care o expune vânzătorul este a unei păsări din propriul său lot şi că ouăle sunt de la păsările din imagini.
  2. Dacă vă hotărâţi să achiziţionaţi păsări folosind anunţurile, citiţi anunţul cu multă atenţie şi întrebaţi vânzătorul referitor la orice fel de nelămurire pe care o aveţi. Spre exemplu dacă în anunţ scrie „ calitate de expoziţie” întrebaţi-l pe vânzător la ce expoziţii a participat şi care sunt cele mai bune rezultate pe care le-a obţinut. Puteţi întreba de asemenea dacă face parte dintr-un club de crescători. Va dovedi astfel că are cunoştinţe legate de standarde. Este indicat să contactaţi alţi cumpărători şi să-i întrebaţi dacă sunt mulţumiţi.
  3. Atunci când întâlniţi expresii precum „păsări neînrudite” trebuie să ştiţi exact ce înseamnă. Mulţi crescători dezvoltă „linii” dintr-un stoc genetic stabilit de păsări înrudite între ele, deoarece păsările neînrudite pot adăuga gene dăunătoare lotului de expoziţie. În acelaşi timp loturile neînrudite pot adăuga o vigoare benefică unei linii care suferă prea mult de pe urma reproducerii între rude îmbunătăţind chiar rasa. Astfel, decizia pe care o luaţi trebuie să se bazeze pe preferinţele dumneavoastră.
  4. Păsările rare nu sunt întotdeauna cea mai bună opţiune. Nu trebuie să cumpăraţi o anumită rasă datorită naturii genetice. Va muri înainte sau la puţin timp după ieşirea din găoace. Un soi cu adevărat rar figurează într-o bază de date specială, iar o culoare rară este de cele mai multe ori nestandardizată şi nu poate fi expusă la expoziţii.
  5. Trebuie să fiţi foarte atenţi la imaginile cu păsări din ziare sau de pe diferite siteuri. Păsările înfăţişate arată sănătoase? Zona înconjurătoare pare curată sau murdară?
  6. Dacă v-aţi hotărât să comandaţi ouă clocitoare verificaţi detaliile de ambalare. Cutiile de polistiren oferă o bună protecţie atât împotriva loviturilor cât şi împotriva variaţiilor mari de temperatură. În acelaşi timp cutiile de polistiren nu influenţează negativ fertilitatea. Totuși, cutiile de polistiren nu sunt absolut necesare dacă vânzătorul ambalează ouăle în cutii speciale pentru ouă introduse într-o altă cutie exterioară.
  7. După ce primiţi ouăle verificaţi-le calitatea şi examinaţi posibilele daune. Dacă nu sunteţi mulţumiţi contactaţi vânzătorul. Testaţi ouăle cu lumânarea pentru a observa o eventuală incubaţie parţială (care se recunoaşte după un cerc de sânge).
  8. Trebuie să vă documenataţi foarte bine în domeniul incubaţiei. Nu trebuie să vă aşteptaţi la un procent de clocire de 100%. Trebuie să citiţi foarte bine descrierea vânzătorului pentru a vă da seama de capacitatea de clocire.

Puii

Puii de o zi pot rezista fără hrană mai multe zile, fiindcă încă mai au în corp reminiscenţe ale gălbenuşului. Astfel transportul se realizează mai uşor. Păsările de masă sunt achiziţionate de obicei sub formă de pui de o zi şi apoi crescuţi pentru masă. Sexul puilor hibrizi se face de obicei la crescătorie, dar nu trebuie să vă aşteptaţi la o precizie de 100%. Este necesar să creaţi un adăpost fără curent, protejat împotriva şobolanilor şi cu o sursă de căldură. Puii au nevoie de o hrană specială cu proprietăţi anticoccidiale pentru protecţia puilor împotriva coccidiozei.

Puii trebuie scoşi cu grijă din cutia în care au fost transportaţi şi introduşi la clocitoare. Echipamentul clocitoarei trebuie amplasat într-o incintă fără paraziţi şi poate conţine fie un dispozitiv cu lampă de căldură fie o unitate închisă de clocit. El trebuie să stea la o temperatură de 25-350C, în funcţie de vârsta puilor. Mai jos găsiţi mai multe detalii referitore la temperatura optimă pentru diferite vârste. Dispozitivul de hrană şi apă trebuie să fie la îndemână.

Puii tineri

Sunt numiţi pui tineri puii de peste şase săptămâni, vârstă la care perioada cea mai solicitantă a creşterii şi clocirii s-a încheiat. La ceastă vârstă sunt pregătiţi să fie scoşi afară. În fucţie de anotimp şi de temperatura aerului este posibil să aibă nevoie şi de o sursă de încălzire. De la 7 până la 12 săptămâni puii pot beneficia de libertate prin  adăpost. Rata de supravieţuire la puii tineri este mai mare decât la puii de o zi. În privinţa hranei există nişte boabe mai speciale bogate în proteine. Puii tineri vor fi introduşi repede şi cu calm în noul mediu care trebuie să fie ferit de şobolani, să aibă acces la iarbă pe timpul zilei dar şi la adăpost în zilele călduroase. Trebuie să existe o stinghie pe care puii tineri vor învăţa rapid să o folosească.

Momentul de depunere a ouălelor

Femelele pot începe să depună ouă cam la 16-20 de săptămâni după ce au iețit din găoace. Dacă cumpăraţi păsări care sunt la vârsta depunerii trebuie să fiţi conştienţi că vor începe să facă ouă pentru că sunt adulte. Costul acestor păsări este mai mare, dar veţi avea ouă aproape imediat. Dacă aveţi nevoie de păsări adulte puteţi achiziţiona puicuţe aflate la vârsta depunerii pentru că atunci când vor începe să ouă, celelalte găini sunt în perioada de depunere.

Există o serie de motive justificate pentru neamestecarea păsărilor de vârste diferite. Dintre cele mai importante sunt:

  • Unele boli sunt legate de vârstă şi fie sunt transmibile fie sunt infecţioase în anumite etape de dezvoltare;
  • Păsările mai vârstnice sunt mai predispuse la boli;
  • Păsările vârstice le agresează pe cele mai tinere;
  • Păsările mai tinere nu trebuie să se împerecheze;
  • Cerinţele de hrană sunt diferite;
  • Cerinţele de îngrijire pot fi diferite, un grup poate avea nevoie de mai multă căldură sau mai multă lumină.

Deşi aceste motive sunt întemeiate nu întotdeauna se poate ţine cont de ele din restricţii de spaţiu. Astfel puteţi întâmpina probleme atunci când veţi introduce păsările nou sosite într-un grup deja format. Este posibil ca păsările să se ciondănească. Se recomandă ca noile păsările să fie introduse în timpul nopţii. Când celelalte păsări se trezesc cu nou-veniţi deja în mijlocul lor îi vor accepta mai uşor. Niciodată să nu introduceţi o pasăre solitară printre celelalte. În mod cert ea va fi atacată pentru că numărul face puterea.