Îngrijirea Zilnică

Găinile par a fi animale independente. Îţi dau impresia că nu nevoie de cineva care să aibă grijă de ele şi totuşi vin în goană la tine dacă le oferi porţia lor zilnică de grăunţe. În sălbăticie şi-ar fi procurat singure mâncarea, dar pentru că le ţinem într-un mediu artificial trebuie să le asigurăm toate condiţiile, de la adăpost până la mâncare şi siguranţă. Dacă sunteţi un crescător începător atunci probabil veţi petrece câteva zile analizând comportamentul păsărilor. Nu este un lucru dăunător pentru că vă va ajuta să vă familiarizaţi cu păsările, să înţelegeţi ce trebuie să facă în fiecare zi şi de ce. În cele ce urmează sunt prezentate activităţile pe care trebuie să le faceţi atunci când sunteţi crescător de păsări în fiecare zi începând cu prima oră a dimineţii şi terminând cu ora la care găinile se pregătesc de somn.

Ora 6:00

Este cea mai uşoară parte a zilei. La această oră trebuie să le eliberaţi păsările din coteţ. Cocoşii vor cânta încă de la ivirea zorilor, iar găinile încep să cotcodăcească pregătindu-se pentru primele ouă ale zilei. Acest moment al zilei este unul important, fiind spaţiu închis păsările se ciocnesc unele de altele mai frecvent, se poate produce spargerea cojilor primelor ouă  sau puii pot ieşi din găoace. Astfel, este indicat să nu amânaţi acest moment prea mult. Recipientele de hrană care au fost golite seara după ce păsările au intrat în coteţ pentru a evita apariţia dăunătorilor, vor fi umplute înainte să eliberaţi păsările din coteţ. De asemenea adăpătoarele vor fi spălate şi umplute cu apă proaspătă. Aşteptaţi ca toate găinile să iasă din coteţ şi apoi începeţi să curaţaţi coteţul. Ieşirea păsărilor din coteţ este un bun prilej pentru a observa dacă există găini suferinde. Dacă există, acestea vor ieşi ultimele şi vor merge încet. În acelaşi timp le puteţi identifica şi pe cele care vor cloci pentru că sunt urmate întotdeauna de cocoş. Umblaţi printre păsări şi vorbiţi-le pentru că în acest mod le veţi face mai uşor de prins dacă este cazul.

Dacă în interiorul coteţului au mai rămas păsări acum este momentul să vă ocupaţi de ele. Poate fi cazul celor care nu se simt prea bine cât şi cazul păsărilor tinere de expoziţie. Dacă vă hotărâţi să creşteţi astfel de exemplare trebuie să le acordaţi o îngrijire specială. Trebuie protejate împotriva ploii şi a soarelui pentru că li se decolorează penele. Şi în interiorul coteţului trebuie să existe containăre cu hrană şi adăpătoarele cu apă proaspătă. Luaţi în considerarea că adăpătoarele trebuie spălate cel puţin o dată pe zi.

Ora 10.00

Acest moment al zilei este cel mai potrivit pentru curăţenia din coteţe şi cuibare. Deşi nu este o activitate prea plăcută, rezultatul său este unul cu multe avantaje. Gunoiul rezultat este excepţional dacă este folosit în grădina cu zarzavaturi, după ce este lăsat să putrezească pentru recolta din sezonul următor. Curăţa-ţi toate resturile după jos şi faceţi curăţenie şi pe stinghii. Este un moment bun pentru a nota într-un caiet din ce cuibar provin ouăle fertile. Aveţi grijă să nu existe ţarcuri rupte, adăposturi stricate, galerii de şobolani sau infestări cu paraziţi.

Dacă observaţi că într-un anumit cuibar nu se produc ouă fertile verificaţi dacă penajul din partea dorsală nu este prea bogat. Dacă este, tundeţi-l procedând la fel cu ghearele şi pintenii. Examinaţi şi ciocul tăind din el dacă este necesar.

Ora 13.00

Dacă sunteţi acasă verficaţi dacă sunt ouă şi umpleţi adăpătoarele dacă este nevoie.

Ora 15.00

Este un moment foarte bun pentru căutarea ouălelor pentru a găsi ouăle fertile înainte ca găina să se aşeze pe ele. Puteţi să le daţi în acest moment al zilei grăunţe de grâu integral. Asiguraţi-vă că păsările au apă proaspătă.

Ora 20.00 (când începe să se întunece)

Pregătiţi găinile pentru înnoptat. Deschideţi uşa la coteţ şi lăsăţi păsările să intre. Aşteptaţi să intre toate păsările fără a le grăbi. Încuiaţi coteţul după ce au intrat.