Consideraţii Preliminare de Creştere a Găinilor

Dacă ar trebui să facem o listă cu ce avem nevoie pentru a avea o existenţă confortabilă cu siguranţă am include pe listă un cămin, siguranţă şi protecţie, hrană şi apă, o slujbă, prieteni şi familie şi îngrijire atunci când nu ne simţim bine. În toate aceste aspecte păsările de curte nu se deosebesc de noi, oamenii.

Coteţul sau adăpostul pe care trebuie să-l construiţi şi să-l amenajaţi pentru găinile dumneavoastră trebuie să fie ferit de umeazeală şi de vânt, să ofere securitate şi protecţie împotriva prădătorilor şi a altor pericole. Deşi iniţial poate o să vi se pără o idee periculoasă, este recomandat ca adăpostul găinilor să fie împrejmuit cu un gard electric. Nu produce decât un şoc inofensiv care îi va descuraja pe prădători şi care ţine păsările în perimetrul dorit.

Odată construit şi amenajat adăpostul trebuie să-l populaţi. Următoarea etapă este să vă hotărâţi pentru ce vreţi să creşteţi păsările, pentru ouă, pentru carne, pentru ouă şi pentru carne sau în scop decorativ. Puteţi recupera păsări din fermele industriale sau puteţi cumpăra hibrizi sau rase pure din comerţ.

Dispozitivele de hrănire şi adăpare sunt următoarele necesităţi care trebuie asigurate. Acestea trebuie să fie mobile pentru cazul în care vreţi să mutaţi păsările şi în acelaşi timp practice pentru a le putea curăţa uşor. În cazul adăposturilor pentru un număr redus de păsări cele mai potrivite sunt vasele cu fundul verde sau roşu. Pentru grupuri mai mari de păsări se recomnadă recipiente de dimensiuni mai mari. Trebuie să aveţi în vedere că atunci când beau păsările își scufundă capul până la fund şi de aceea recipientul trebuie să aibă o înălţime optimă. În caz contrar cel mai mult vor avea de suferit păsările bătrâne care pot suferi de deshidratare.

Este obligatoriu să umpleţi recipientele cu apă zilnic şi să puneţi un terci sau boabe de bună calitate în recipientul pentru hrană.

Dispozitivele de hrănire pot fi de tipul galvanizat sau din plastic şi vor avea fundul roşu pentru a atrage păsările (puii au o predilecţie pentru roşu). Va mai fi nevoie de un bol pentru pietriş.

În ceea ce priveşte tipul de hrană puteţi folosi tărâţe sau boabe speciale pentru găinile clocitoare. Dacă aveţi păsări tinere sau cu nevoi speciale de creştere puteţi apela la grăunţe speciale şi mai scumpe. Trebuie să vă asiguraţi că păsările sălbatice nu pot murdări containărul şi nu pot mânca din el. Există riscul de contaminare cu diferite boli.   

Un alt aspect important este accesul la vegetaţie. Puteţi asigura vegetaţia fie prin pajişte fie prin baloturi atârnate în ţarc. Păsărie digeră celuloza într-o porţiune separată a intestinului pentru a absorbi elementele nutritive.

Curăţenia în coteţ este de asemenea o necesitate, dar încercaţi să nu faceţi această operaţiune prea meticulos pentru că un coteţ imaculat nu va permite păsărilor să-şi formeze imunitatea de bază. Alte investiţii pe care le puteţi face ar fi o tavă de cauciuc, o lopată pentru cărbuni, talaş de bună calitate sau fâşii de hârtie scurte, pentru schimbarea regulată a părului.

Deci elementele de bază pentru creşterea păsărilor de curte sunt: un coteţ, o pajişte sau un ţarc, hrană şi apă în recipiente speciale.